Κανονισμοί

Κανονισμοί αγώνα Pierra Creta:

Παρακαλούμε δώστε ιδιαίτερη προσοχή στους κανονισμούς, ιδίως σε ότι αφορά την προσωπική σας ευθύνη, τα προσωπικά σας δεδομένα και την ευθύνη της διοργάνωσης.

 1. Γενικά: Το Pierra Creta είναι ένας «open», ομαδικός αγώνας ορειβατικού σκι που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στην Κρήτη. Αποτελείται από δύο διαδρομές, η διαδρομή Α με ενδεικτική υψομετρική διαφορά 1800 μ και Β με ενδεικτική υψομετρική διαφορά περίπου 900 μ.
 2. Ορισμοί: Στους κανονισμούς που απαριθμούνται πιο κάτω, οι λέξεις που σημειώνονται εδώ αναφέρονται σε συγκεκριμένους όρους:
  1. Αγώνας – στον Pierra Creta
  2. Αθλητές – στους αγωνιζόμενους, αυτούς δηλαδή που έχουν εγγραφεί και συμμετέχουν στον αγώνα
  3. Διοργάνωση/Διοργανωτές – στην οργανωτική επιτροπή του Pierra Creta
  4. Επιτροπή αγώνα – στην οργανωτική επιτροπή που συστήνεται από τη διοργάνωση και είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση του αγώνα και λαμβάνει τις αποφάσεις
 3. Κατηγορίες ομάδων: Οι ομάδες αποτελούνται από δύο ή τρία άτομα και διακρίνονται σε 3 κατηγορίες:
  1. Γυναικείες ομάδες (ορειβατικού σκι)
  2. Ανδρικές/ μικτές ομάδες (ορειβατικού σκι)
  3. Ομάδες splitboard
 4. Δικαίωμα συμμετοχής: Στον αγώνα δικαιούνται να συμμετάσχουν άνδρες και γυναίκες με ηλικία μεγαλύτερη των 16 ετών την ημέρα τέλεσης του αγώνα.
 5. Εγγραφή, κόστος, πληρωμή: Το κόστος του αγώνα ανά συμμετέχοντα είναι 100€.
 6. Πολιτική ακύρωσης: Οι αθλητές μπορούν να ακυρώσουν τη συμμετοχή τους έως και 30 ημέρες πριν τον αγώνα και να τους επιστραφεί το 75% του ποσού που κατέβαλαν για τη συμμετοχή τους. Μετά από αυτό το διάστημα δεν είναι δυνατή η επιστροφή χρημάτων, για οποιοδήποτε λόγο. Η αίτηση ακύρωσης πρέπει να σταλεί ηλεκτρονικά (e-mail) από τη διεύθυνση που δηλώθηκε από τον αθλητή στην αίτηση συμμετοχής του και να αναφέρει τον τραπεζικό λογαριασμό που επιθυμεί να πιστωθεί η επιστροφή των χρημάτων. Η κάθε συμμετοχή είναι ονομαστική και μοναδική για κάθε αθλητή και κατά συνέπεια δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε άλλο πρόσωπο. Επίσης σε περίπτωση ματαίωσης της διοργάνωσης λόγω απρόσμενων εξελίξεων σχετικά με την πανδημία του Covid-19, οι αθλητές θα αποζημιωθούν ομοίως με το 75% του ποσού που κατέβαλαν για τη συμμετοχή τους, σε τραπεζικό λογαριασμό που θα μας επιδείξουν σε διάστημα 30 ημερών από την επίσημη ανακοίνωση ματαίωσης από την οργανωτική επιτροπή.
 7. Συμμόρφωση: Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν στο ακέραιο τους κανονισμούς που περιγράφονται παρακάτω. Είναι επίσης υποχρεωμένοι να υπακούσουν στις υποδείξεις των κριτών του αγώνα. Οι κριτές του αγώνα όταν αντιληφθούν παραβάσεις των κανονισμών, τις καταγράφουν και ενημερώνουν τους παραβάτες. Εκτός από τους κριτές, έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν παραβάσεις και να τις υποβάλλουν στην επιτροπή αγώνα πρόσωπα εξουσιοδοτημένα από τη διοργάνωση.
 8. Υποχρεωτικός εξοπλισμός:
  1. Κράνος
  2. Πέδιλα Σκι ή Χιονοσανίδα
  3. Μπότες
  4. Κραμπόν Ορειβασίας
  5. Πομποδέκτης Εντοπισμού Θύματος Χιονοστιβάδας
  6. Φτυάρι με βραχίονα
  7. Ράβδος Εντοπισμού Θύματος Χιονοστιβάδας
  8. Γάντια
  9. Γυαλιά Ηλίου ή Μάσκα
  10. Σακίδιο Πλάτης
  11. Σφυρίχτρα
 9. Αριθμός αθλητή και χρονομέτρηση: Κάθε αθλητής είναι υποχρεωμένος να φέρει τον αριθμό συμμετοχής (bib number), σε εμφανές σημείο στο σακίδιο και στο πάνω μέρος του δεξιού μηρού, καθώς και το ηλεκτρονικό τσιπ χρονομέτρησης, καθ’ όλης της διάρκειας του αγώνα. Κάθε αθλητής είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει τον αριθμό αγώνα και το ηλεκτρονικό τσιπ χρονομέτρησης στη διοργάνωση μετά τον τερματισμό ή τυχόν αποκλεισμό ή εγκατάλειψή του από τον αγώνα.
 10. Αποποίηση ευθύνης διοργανωτών: Οι διοργανωτές, όσο και οποιοσδήποτε άλλος εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο, στη διεξαγωγή του αγώνα, απαλλάσσονται από οποιεσδήποτε απαιτήσεις και αξιώσεις των συμμετεχόντων, όσο και των κληρονόμων τους, σχετιζόμενες με τη διεξαγωγή του αγώνα, και δε φέρουν καμία ευθύνη για:
  1. τον θάνατο, τον τραυματισμό ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας, και γενικά τη σωματική ακεραιότητα των αγωνιζόμενων
  2. τυχόν βλάβη ή ζημία από κάθε αιτία (δράση, απραξία ή αμέλεια ορισμένων προσώπων) στη διάρκεια του αγώνα ή μετά το πέρας αυτού
  3. ατύχημα για οποιοδήποτε λόγο, όπως ενδεικτικά λόγω κακής υγείας ή ανεπαρκούς εκπαίδευσης
  4. την κλοπή ή την απώλεια των αντικειμένων των αγωνιζομένων
  5. οικονομική αποζημίωση σε περίπτωση παροχής εξωτερικής βοήθειας σε οποιονδήποτε αθλητή
 11. Προσωπική ευθύνη: Ο κάθε αγωνιζόμενος, υποβάλλοντας την αίτηση συμμετοχής, δηλώνει υπεύθυνα ότι:
  1. Συμμετέχει στον αγώνα με απόλυτη προσωπική του ευθύνη, έχοντας πλήρη επίγνωση της πρόθεσής του να πάρει μέρος σε ένα αθλητικό γεγονός που πραγματοποιείται σε ορεινό περιβάλλον, με αντίξοες κατά κανόνα συνθήκες για τον ανθρώπινο οργανισμό
  2. Έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, όπως και τον καρδιολογικό έλεγχο, και η κατάσταση της υγείας του, του επιτρέπει να αγωνιστεί σε έναν αγώνα της φύσης του Pierra Creta
  3. Αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη να αγωνιστεί με σύνεση και υπευθυνότητα και να μη θέσει τον εαυτό του ή άλλους σε αντικειμενικές συνθήκες κινδύνου
  4. Αποδέχεται εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη για τυχόν τραυματισμό του από πτώση, ατύχημα ή οτιδήποτε άλλο ενδέχεται να προκληθεί κατά τη διάρκεια του αγώνα, πριν ή/και μετά την τέλεσή του
  5. Αποδέχεται, τέλος, την ευθύνη για ό,τι ήθελε προκύψει από τη συμμετοχή του στον αγώνα
 12. Προσωπικά δεδομένα: Οι συμμετέχοντες στον αγώνα επιτρέπουν στους διοργανωτές να κάνουν χρήση των προσωπικών δεδομένων που έχουν παρασχεθεί στη διοργάνωση, για λόγους επικοινωνίας και ενημέρωσής τους για τον αγώνα και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιό του, καθώς και για λειτουργικούς λόγους.
 13. Πνευματικά δικαιώματα: Οι συμμετέχοντες στον αγώνα, επιτρέπουν στους διοργανωτές και στους τρίτους που δικαιούνται, όπως οι χορηγοί και τα μέσα ενημέρωσης, να κάνουν χρήση των φωτογραφιών και των οπτικοακουστικών υλικών που παράγονται κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, στα οποία ενδέχεται να εμφανίζονται.
 14. Σήμανση και διαδρομή αγώνα: Η διαδρομή των αγώνων είναι σηματοδοτούμενη με προσωρινή σήμανση από τη διοργάνωση και υπάρχουν σημεία ελέγχου κατά μήκος της.
 15. Οδηγίες και πρόγραμμα αγώνα: Για τις οδηγίες, λεπτομέρειες και το πρόγραμμα του αγώνα οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν και να ενημερωθούν από την τεχνική ενημέρωση που λαμβάνει χώρα την προηγούμενη μέρα, σε χώρο και χρόνο που θα ενημερώσει η διοργάνωση.
 16. Μεταβολή προγράμματος: Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα οποιασδήποτε μεταβολής, ακόμη και ματαίωσης ολόκληρου ή μέρους του αγώνα, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Σε περίπτωση ακύρωσης του αγώνα για λόγους ασφαλείας ή ανωτέρας βίας (κακές καιρικές συνθήκες, αποκλεισμός δρόμων, απεργίες, απαγόρευση από τις αρχές κλπ.), ο συμμετέχων δεν έχει το δικαίωμα να απαιτήσει την επιστροφή της οικονομικής συμμετοχής ή άλλες οικονομικές αποζημιώσεις.
 17. Κίνηση ομάδας: Η ομάδα δεν μπορεί να αναχωρήσει από τα σημεία ελέγχου εάν τα μέλη της δεν είναι μαζί. Η χρονομέτρηση της ομάδας σταματάει όταν ο τελευταίος αγωνιζόμενος της ομάδας διασχίσει τη γραμμή τερματισμού. Απαγορεύεται να σύρει κανείς τον άλλον αγωνιζόμενο της ομάδας είτε με ένα σχοινί είτε με μια ελαστική ζώνη εντός των πρώτων 15 λεπτών του αγώνα, καθώς και στους διαδρόμους, στις κορυφογραμμές ή κατά την κατάβαση.
 18. Απαγόρευση ολοκλήρωσης: Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να μην επιτρέψουν σε κάποιον αθλητή να ολοκληρώσει τον αγώνα, αν υπάρχει σχετική γνωμάτευση του ιατρικού προσωπικού του αγώνα.
 19. Απορρίμματα: Απαγορεύεται η απόρριψη κάθε είδους αντικειμένων κατά μήκος της διαδρομής, όπως εξοπλισμού ή υλικού συσκευασίας τροφής που χρησιμοποιεί ο αθλητής στη διάρκεια του αγώνα. Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να τα αποθηκεύουν και να τα ρίξουν στο χώρο τερματισμού στους ειδικούς σάκους.
 20. Έπαθλα: Για τον αγώνα θα βραβευτούν οι 3 πρώτες ομάδες από κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες με αναμνηστικά έπαθλα. (βλ.κανονισμό Νο3).
 21. Κυρώσεις: Μια ομάδα μπορεί να αποκλειστεί ή να ακυρωθεί στις εξής περιπτώσεις:
  1. Αντικείμενο που λείπει από τον υποχρεωτικό εξοπλισμό
  2. Αναχώρηση πριν από την ώρα έναρξης
  3. Μη διέλευση από σημείο ελέγχου
  4. Ελλιπής ομάδα στην αναχώρηση από σημείο ελέγχου
  5. Συντομεύσεις/κοψίματα διαδρομής
  6. Εγκατάλειψη εξοπλισμού ή ρίψη απορριμμάτων
  7. Ανάρμοστη ή αντιαθλητική συμπεριφορά
  8. Απερίσκεπτη συμπεριφορά ή σοβαρό λάθος
  9. Μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς ή τις υποδείξεις της διοργάνωσης
 22. Ενστάσεις: Οποιαδήποτε ένσταση για τον αγώνα πρέπει να υποβληθεί γραπτώς στη διοργάνωση, μέσα σε 1 ώρα μετά τον τερματισμό του τελευταίου αθλητή του αγώνα. Αποφάσεις, όσον αφορά τυχόν ενστάσεις, θα ληφθούν σύμφωνα με την ελληνική εκδοχή των κανονισμών.
 23. Αποδοχή κανονισμών: Ο κάθε ενήλικος με δική του ευθύνη και ο δε ανήλικος με ευθύνη του γονέα ή κηδεμόνα του, ο οποίος υποβάλλει την εγγραφή, συνοδεύει και παραλαμβάνει προσωπικά ο ίδιος τον αριθμό συμμετοχής του ανηλίκου, δηλώνει ότι έχει διαβάσει και κατανοήσει όλους τους κανονισμούς με τους όρους συμμετοχής, και τις σχετικές πληροφορίες και οδηγίες για τον αγώνα και ανεπιφύλακτα αποδέχεται το περιεχόμενο αυτών στο σύνολό του.
 24. Τροποποίηση κανονισμών: Η διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα τροποποίησης των κανονισμών διεξαγωγής του αγώνα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση.
 25. Ασφάλεια: Ο αγώνας Pierra Creta διοργανώνεται με κύριο γνώμονα την ασφάλεια των συμμετεχόντων, για αυτό και παρέχει ασφαλιστική κάλυψη κατά την ημέρα του αγώνα. Υπάρχει πλάνο διαχείρισης σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος, κάλυψη δαπάνης μεταφοράς με ασθενοφόρο και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μεταφοράς με ελικόπτερο. Θα θέλαμε όμως να σας ενημερώσουμε και να επιστήσουμε την προσοχή σας, ότι λόγω νομοθετικών και ρυθμιστικών αλλαγών μπορούμε να καλύψουμε με την επιπλέον αυτή ασφάλιση μόνο τους συμμετέχοντες, που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας ανεξαρτήτου υπηκοότητας. Για το λόγο αυτό συνιστούμε σε όσους θα μας επισκεφτούν από το εξωτερικό να ελέγξουν, εάν στην ήδη υπάρχουσα ασφαλιστική κάλυψη που διαθέτουν και στους όρους του συμβολαίου τους, υπάρχουν παροχές που καλύπτουν περίπτωση ατυχήματος στην πατρίδα τους, αλλά και στο εξωτερικό (δηλαδή στην Ελλάδα). Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τέτοια ασφαλιστική κάλυψη, προτείνουμε μια συμπληρωματική ταξιδιωτική ασφάλιση, η οποία να τους καλύπτει καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στην Κρήτη, αλλά και την κάλυψη κατά την συμμετοχή τους σε οργανωμένους αγώνες (σκι, ορειβασία κτλ).