Σε συνεργασία με το Γεωπάρκο Ψηλορείτη το Pierra Creta προτείνει ημερήσιες αποδράσεις στην ευρύτερη περιοχή της διοργάνωσης, ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν μια γενικότερη άποψη των αξιοθέατων, των οικισμών και της γαστρονομίας του Ψηλορείτη. Πληροφορίες για τις εκδρομές αυτές θα βρείτε παρακάτω, ενώ μπορείτε να κατεβάστε τις Android εφαρμογές του eGEO Discover ώστε να περιηγηθείτε στα μονοπάτια.
Ηράκλειο – Τύλισος – Γωνιές – Ανώγεια
Ξεκινάμε από το Ηράκλειο κι από εκεί κατευθυνόμαστε δυτικά προς την Τύλισο, όπου αξίζει τον κόπο να κάνουμε μία μικρή παράκαμψη προς τον παλιό εθνικό δρόμο και, μετά από 3km, να φθάσουμε στο Βουλισμένο Αλώνι, ένα από τα πιο γνωστά αναρριχητικά πεδία. Επιστρέφοντας και ακολουθώντας τον δρόμο προς Τύλισο, σταματάμε στον αρχαιολογικό της χώρο (έχοντας ελέγξει τα ωράρια λειτουργίας στο διαδίκτυο). Κατόπιν συνεχίζουμε προς τις Γωνιές, όπου μπορούμε να κάνουμε τη σύντομη γεωδιαδρομή των Γωνιών (Εγκαταστήστε την Android εφαρμογή eGEO Discover – Γωνιές). Συνεχίζουμε με τελικό προορισμό τα Ανώγεια, με δυνατότητα να κάνουμε μια στάση στα Σίσαρχα για καφέ ή τσικουδιά.
Ανώγεια – Νίδα
Παίρνοντας το δρόμο από τα Ανώγεια προς την έξοδο του Ηρακλείου, ακολουθούμε τις πινακίδες για Ιδαίον Άντρο- Νίδα και, μετά από 5km περίπου, συναντάμε πινακίδα για το μονοπάτι «Ο δρόμος της Μύγιας» (Εγκαταστήστε την Android εφαρμογή eGEO Discover – Μύγια). Μπορούμε να το περπατήσουμε. Μετά το «δρόμο της Μύγιας» συνεχίζουμε νότια και, μετά από 4km προχωρώντας προς τη Ζώμινθο, θα βρεθούμε με μικρή παράκαμψη στον Άγιο Υάκινθο, τον προστάτη των ερωτευμένων. Επιστρέφοντας στην πορεία του δρόμου Ανώγεια- Νίδα, οδηγούμε για περίπου 5,5 km και φτάνουμε στο Οροπέδιο της Νίδας, στις δυτικές παρυφές του οποίου βρίσκεται το σπήλαιο Ιδαίον Άντρο όπου μπορούμε να πάμε με τα πόδια. Αν μας μένει ακόμα χρόνος στο τέλος της περιήγησης, μπορούμε να οδηγήσουμε μέχρι το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα (κλειστό για επισκέπτες/ τριες) – για να θαυμάσουμε τη θέα πριν επιστρέψουμε στα Ανώγεια για φαγητό και ξεκούραση.
Αξός – Ζωνιανά – Κράνα – Λιβάδια – Αξός
Η σημερινή μας διαδρομή ξεκινάει στην Αξό – ένα από τα σημαντικότερα χωριά του ορεινού Μυλοποτάμου- όπου σώζονται θολωτοί τάφοι, ο ναός της Αφροδίτης, τμήματα αρχαίων τειχών, εννέα (9) βυζαντινές εκκλησίες καθώς και το Μουσείο Ξυλογλυπτικής (έχοντας ελέγξει τα ωράρια λειτουργίας στο διαδίκτυο). Στο κέντρο του χωριού συναντάμε το Ναό της Αγίας Ειρήνης (14ος αιώνας) το Μιχαήλ Αρχάγγελο (15ος αιώνας) και μία μεσαιωνική κρήνη που λειτουργεί μέχρι σήμερα. Συνεχίζουμε προς τα Ζωνιανά και το «Σπήλαιο Σφεντόνη» (έχοντας ελέγξει τα ωράρια λειτουργίας στο διαδίκτυο). Από τα Ζωνιανά, οδηγούμε προς τα χωριά Κράνα και Λιβάδια, όπου κάνουμε στάση για καφέ και κατόπιν στρίβουμε αριστερά προς Κάλυβο, όπου θα επισκεφθούμε την βυζαντική εκκλησία του χωριού. Επιστρέφουμε από τον ίδιο δρόμο με προορισμό την Μονή Δισκουρίου, μία από τις παλαιότερες μονές στην Κρήτη. Από εκεί συνεχίζουμε τον δρόμο προς Βενί και κατευθυνόμαστε πάλι προς την Αξό, όπου μπορούμε να ξεκουραστούμε και να απολαύσουμε το γεύμα μας.
Ορεινός Μυλοπόταμος – Χώνος – Δροσιά – Βώσακος
Η σημερινή μας περιήγηση ξεκινά από οποιοδήποτε από τα χωριά του Ορεινού Μυλοποτάμου. Μέσω του επαρχιακού δρόμου Αξού- Αΐμονα, κατευθυνόμαστε προς το χωριό Χώνος και σταματάμε σε έναν εντυπωσιακό γεώτοπο, τα «Γλυπτά της Φύσης» που αποτελεί μία εντυπωσιακή περιοχή όπου το πέρασμα του νερού πάνω στα ανθρακικά πετρώματα έχει δημιουργήσει έργα τέχνης. Από εκεί, με προορισμό τη Δροσιά, με την οθωμανική κρήνη, συνεχίζουμε δυτικά μέχρι το χωριό Κάμπος Δοξαρού. Εκεί ,αν θέλουμε μπορούμε να ακολουθήσουμε την πεζοπορική διαδρομή «Δοξαρό – πτυχές Βωσάκου» μέσα από ελαιώνες και θαυμάζοντας το υπαίθριο «μουσείο» των εντυπωσιακών πτυχώσεων που σχηματίστηκαν κατά τη δημιουργία των βουνών. Η διαδρομή είναι κυκλική, άρα επιστρέφουμε στο σημείο εκκίνησης. Η επιστροφή μας μπορεί να γίνει από τον επαρχιακό δρόμο Μουρτζανών- Γαράζου, με στάση στους παραδοσιακούς οικισμούς των χωριών αυτών και ξεκούραση σε κάποιο από τα καφενεία τους.
Με προορισμό το Ζαρό
Παίρνοντας το δρόμο προς Ηράκλειο και λίγο πριν το Γάζι, στρίβουμε δεξιά προς Κρουσώνα όπου μπορούμε να επισκεφθούμε τον ορεινό αυτό οικισμό. Στην συνέχεια περνάμε από το Σάρχο, τις Ασίτες και τον Πρινιά με κατεύθυνση την Αγία Βαρβάρα, όπου πριν να φθάσουμε κάνουμε στάση για να θαυμάσουμε από μακριά το γεώτοπο «πίτες της γριάς». Στην συνέχεια περνάμε από τη Γέργερη, όπου μπορούμε να σταματήσουμε για καφέ και κατόπιν να συνεχίσουμε την πορεία μας για το Ζαρό. Κάνουμε τη βόλτα μας στη λίμνη Βοτόμος και δοκιμάζουμε πέστροφες σε τοπική ταβέρνα. Αν μας ενδιαφέρει, από τη λίμνη ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί μέσα από το φαράγγι του Αγίου Νικολάου (απόσταση 5km) στο μαγευτικό πρινόδασος του Ρούβα, μετά από περίπου 2,5 ώρες.
Με προορισμό Μαργαρίτες- Ελεύθερνα – Αρκάδι
Με κατεύθυνση το Πέραμα (από Ρεθυμνο ή Ανώγεια/ ορεινό Μυλοπόταμο) ακολουθούμε το δρόμο προς Μαργαρίτες. Στο χωριό των Μαργαριτών υπάρχει παραδοσιακό τμήμα του οικισμού αλλά και πλούσια παράδοση στην τέχνη της Κεραμικής, όπως φαίνεται από τα πολυάριθμα εργαστήρια κεραμικής που υπάρχουν στο χωριό. Μετά θα συνεχίσουμε τη διαδρομή μας προς την Ελεύθερνα, όπου θα επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ελεύθερνας και το εντυπωσιακό μουσείο. Κατόπιν, φθάνουμε στην ιστορική Μονή Αρκαδίου, όπου μπορούμε να περιηγηθούμε και να επισκεφθούμε το μουσείο της. Σε όλη την διαδρομή μας θα συναντήσουμε πολλά καφενεία και ταβέρνες όπου μπορούμε να κάνουμε στάση για ξεκούραση και φαγητό.
Με προορισμό τους παραδοσιακούς οικισμούς του Μυλοποτάμου
Με αφετηρία τα χωριά του ορεινού Μυλοποτάμου, η ημέρα αρχίζει με επίσκεψη στον οικισμό του Αγίου Ιωάννη όπου υπάρχει η υστεροβυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης. Από εκεί οδηγούμε μέχρι τον παραδοσιακό οικισμό Αβδανίτες. Μετά τους Αβδανίτες θα πάμε στον ενετικό οικισμό Καστρί για να δούμε την υστεροβυζαντινή εκκλησία της Παναγίας. Επιστρέφουμε από τον ίδιο δρόμο και στρίβουμε αριστερά προς την Επισκοπή όπου βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Επιστρέφουμε από τον ίδιο δρόμο, περνάμε τα Μουρτζανά και φτάνουμε στο Μελιδόνι, με τον παραδοσιακό οικισμό του, βορειοδυτικά του οποίου, σε απόσταση 2km περίπου, βρίσκεται το σπήλαιο του Μελιδονίου (έχοντας ελέγξει τα ωράρια λειτουργίας στο διαδίκτυο). Επιστρέφουμε προς το χωριό Δροσιά για ξεκούραση και ξεχωριστό φαγητό. Συνεχίζουμε προς το Χώνο και σταματάμε σε έναν εντυπωσιακό γεώτοπο, τα «Γλυπτά της Φύσης» όπου το πέρασμα του νερού πάνω από τα ανθρακικά πετρώματα έχει δημιουργήσει έργα τέχνης.
Με προορισμό το Αμάρι (2 ημέρες)
Προορισμός μας είναι το Αμάρι, μία καταπράσινη εύφορη κοιλάδα με μοναδικής ομορφιάς και ιστορίας στους πρόποδες του όρους Σάμιτος και του Όρους Κέδρος. Με κατεύθυνση τη Μονή Αρκαδίου, συνεχίζουμε ακολουθώντας νότια πορεία και το πρώτο χωριό που συναντάμε είναι ο Θρόνος. Κατηφορίζοντας, θα επισκεφθούμε την Μονή Ασωμάτων και κατόπιν θα κατευθυνθούμε προς το χωριό Μοναστηράκι, όπου μπορούμε να επισκεφθούμε βυζαντινούς ναούς καθώς και τον σημαντικό μινωικό οικισμό λίγο έξω από το χωριό (έχοντας ελέγξει τα ωράρια λειτουργίας στο διαδίκτυο). Κατόπιν, περνάμε από τα χωριά Λαμπιώτες και Πετροχώρι και φθάνουμε στο Άνω Μέρος στο οποίο λειτουργεί μικρό Λαογραφικό Μουσείο. Σε 1.5 km, θα φθάσουμε στις Δρυγιές και σε 3 περίπου km στις Βρύσες. Συνεχίζουμε για το Γερακάρι όπου μπορούμε να κάνουμε στάση για φαγητό και ξεκούραση. Κατόπιν, προχωράμε προς τον Μέρωνα – αφού περνάμε από τις Ελένες, όπου κάνουμε στάση για να δούμε το ναό της Παναγίας και στις βρύσες του για να δροσιστούμε. Τελευταία στάση, είναι το Νευς Αμάρι, χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός που διατηρεί την λαϊκή του αρχιτεκτονική. Για διαμονή μπορούμε να επιλέξουμε ένα από τα πολλά και φιλόξενα καταλύματα της περιοχής. Η δεύτερη ημέρα ξεκινά με δύο επιλογές:
Η πρώτη επιλογή έχει σκοπό τη μερική διάσχιση του φαραγγιού της Πατσού (εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες) που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα. Το μήκος του φτάνει τα 2km, και θα χρειαστούμε περίπου 2 ώρες – μαζί με ξεκούραση κι επιστροφή – για να το διασχίσουμε μέχρι το σημείο του παρατηρητηρίου. Στο εσωτερικό του υπάρχουν σημεία στάσης και ανάπαυσης στους οποίους μπορούμε να κάνουμε πικ νικ καθώς και να παρατηρήσουμε τη φύση και τα πουλιά. Πολύ εντυπωσιακό είναι το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου που είναι κτισμένο στην είσοδο του φαραγγιού, στην εσοχή του μεγάλου σπηλαίου. Η πιο μεγάλη διαδρομή στο φαράγγι της Πατσού, δεν είναι προσβάσιμη αυτήν την περίοδο. Στο χωριό της Πατσού υπάρχει οινοποιείο, το οποίο είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης.
Εναλλακτικά, η δεύτερη μέρα μπορεί να έχει τελικό προορισμό το Ζαρό. Διασχίζουμε την πανέμορφη περιοχή του Αμαρίου και τα όμορφα χωριά Φουρφουράς – Κουρούτες – Νίθαυρη – Πλάτανος – Λοχριά και κατόπιν συνεχίζουμε την πορεία μας για τον Ζαρό. Κάνουμε τη βόλτα μας στη λίμνη του Ζαρού (ή Βοτόμος) και δοκιμάζουμε πέστροφες σε ταβέρνα που βρίσκεται εκεί.